Til forsiden Du er her: Pål Krogvold > Fluefiske > Hardy Zenith og Proaxis

Hardy Zenith og Proaxis


Helt siden Hardy introduserte Sintrix materialet for flere år siden har jeg hatt en Hardy Proaxis klasse 10 for tarponfiske. Dette er en stang jeg kjøpte for å ha garantien i butikken like ved der vi bor i Florida, dette for å kunne få ny på dagen hvis den brekker. Alex og jeg har brukket mange stenger, og Hardy skrøt av at Proaxis skulle være super sterkt, så vi kjøpte en hver samme våren de kom. Stanga har holdt, og den viste seg også å være den beste saltvannstanga jeg har prøvd også for kasting og kjøring av fisk. Sintrix materialet som er s.k. nanoteknologi, ble "hypet" med påstander som: 70% sterkere og 30% lettere. Dette er selvfølgelig bare reklametøv, men gode og sterke er de. Så hardt kjørte jeg tarpon på en tur til Belize at en kompis som var med kjøpte tre Proaxis stenger da han kom hjem.
Etter at min pro-avtale med Scott ble avsluttet i 2012 har jeg prøvd mange forskjellige stenger også til ørretfiske og lettere satvannsfiske. Det er utrolig hvor mange gode stenger det nå finnes på markedet og valget er ikke enkelt hvis man virkelig vil ha "godstanga". Dette gjør at mange blir merketro og derfor f.eks er Scott fiskere, Hardy fiskere e.l.
Noen stenger er best på kort hold, noen kaster bedre langt. Noen er klasset litt for lavt og bør brukes med tyngre line, med andre er kanskje omvendt. Hvilken kastestil man bruker betyr også mye for hvilken feeling man får med en stang kontra en annen. Jeg anbefaler alle å prøve forskjellige merker og stangserier før de handler, gjerne også med forskjellige liner. Dessverre er ikke bare det å kaste utenfor butikken nok for meg. Jeg må helst fiske med stengene en stund før jeg bestemmer meg, noe som for de fleste er umulig. Når stengene testes bør de alltid kastes med den lina og de fluetypene du skal bruke (Skal det f.eks kastes tunge krabbefluer, så test stanga med det). Jeg har mer tro på å kjøpe en stang som passer lina enn omvendt. På Scott S4 serien har jeg f.eks alltid brukt line en klasse høyere enn det som står på stanga. Det samme gjør jeg vanligvis med Proaxis stengene, men ikke med Zenith.


29. jan 2014

Sist oppdatert: 29. jan 2014


Fordi jeg var så fornøyd med Proaxis 10 stanga og hadde lest mange meget gode tester av Zenith ørretstengene, hadde jeg også lyst til å teste dem. Høsten 2012 fikk jeg anledning til å låne Hardy Zenith 9' klasse 5 av Fairpoint som da hadde agenturet for Hardy. Jeg likte den utrolig godt og fikk lyst til å kjøpe den. Etter litt om og men fikk jeg stanga hvis jeg ville fiske med den. Hele vårsesongen brukte jeg den, og var veldig fornøyd. Det var den beste klasse 5 stang jeg hadde fisket med, og den var klasse 5, dvs jeg syns den var perfekt med SA GLX 5 line. Da Fairpoint gikk over til å forhandle Sage og måtte levere tilbake demostengene, måtte de ha tilbake også den jeg hadde. I sommer fisket jeg derfor fra juni, ørret med en GLoomis 9' klasse 5 LP jeg fikk av Elbe. Dette var også en utrolig god stang, men jeg savnet Hardy stanga. Da Pure Fishing sommeren 2013 kjøpte Hardy og det derfor igjen var en importør i Norge, henvendte jeg meg dit for å høre om de var interessert i en utstyrsavtale. Det var de, og jeg fisker nå utelukkende med Hardy stenger både i salt- og ferskvann. (De GLoomis stengene Elbe generøst hadde latt meg bruke sommeren 2013 ble derfor levert tilbake). Jeg fisker så mye, og utstyret betyr så mye for meg at jeg aldri har latt meg sponse med utstyr jeg ikke ville valgt hvis jeg skulle betale full pris. Det var derfor supert at Pure Fishing ville inngå en stang-avtale slik at jeg fikk råd til å fiske de stengene jeg helst vil bruke.

Det kommer hele tiden nye stenger på markedet og det er ikke mulig å følge med på den galoppen. Noen ganger skjer det imidlertid kvantesprang pga nye materialer som f.eks nanoteknologi, noe som gjør at pengene brenner i lomma. Nye materialer er imidlertid ikke nok, stengene må lages av folk som kan fluefiske og vet hvordan gode stenger skal lages. Det er tydelig når man kaster med Hardy stengene at Hardy har lykkes med dette og at de har gode konstruktører. Jeg er så langt meget fornøyd med samarbeidet, og vil anbefale alle som skal ha en ny stang også å prøve Hardys Sintrix stenger, enten Zenith for ferskvann eller Proaxis til fluefiske i sjøen. Sammenlikn dem med de andre favorittstengene dine og finn den stanga du liker best før du handler.


Hardy er også produsent av fluesneller, og da jeg begynte med fluefiske var Hardy-sneller det fineste man kunne ha. Helt til storspole-snellene kom på markedet fisket jeg bare med sneller produsert hos Hardy. Det var LRH Lightweigt og Orvis CFO. Nå produseres moderne storspole-sneller av Hardy og jeg har så vidt fått testet en Fortuna X3 under tarponfiske i høst, og den kjennes super ut. Den har en brems som er rask å justere mellom de innstillingene vi ønsker når det fightes tarpon. Jeg har også kjøpt en Hardy Ultralite 4000DD jeg skal prøve på Kola til sommeren. Kanskje er Hardy tilbake på snelletoppen også.

For meg er det spennende at Hardy nå er tilbake som topp levrandør av stenger og sneller. Da vi begynte å bygge carbon-stenger på 70 tallet var Fibatube, et Hardy produkt, regnet som noe av det beste som fantes. Noen år senere ble Hardy i mine øyne sakte men sikkert akterutseilt. Da jeg testet en stang for Alt om Fiske på 90 tallet slaktet jeg nesten stanga. Testen kom imidlertid aldri på trykk. Men nå er de altså tilbake med supre stenger og sneller.
6. jan 2016   » Foredrag
2. des 2014   » Padletur på Kharlovka uke 26-2015
29. jan 2014   » Hardy Zenith og Proaxis
6. des 2011   » Tropisk fiske!
5. des 2011   » Belize-Placencia 2011
13. des 2010   » Kanoboka kommer på nytt til våren 2011
31. aug 2009   » Nå ligger rapporter fra Kola 2009 på den engelske versjonen av siden
22. feb 2009   » Nyutgivelse av Fluefiske fra A-XKanoboka skal ut på nytt

13. des 2010

Kanoboka kommer ut på nytt til våren. Dette er pga alle som har spurt etter den hos bokhandlerne. Se portfolio »

"Rett På Nett" levert av Sorenso AS